MENÜ


Nagycsaládosok 
Solymári
Egyesülete

 

 
Adomány fogadás  
(2013-06-12)

      

 


  

2013 JÚNIUS

Egyesületünk az elmúlt időszakban két fontosabb programban is részt vett. Ezekről közlünk két cikket, amik a Solymári Hírmondóban jelentek meg (XXIV. évfolyam 6. szám 2013. JÚNIUS):

1) Beszámoló a Disznó-forrás (Sau Pridl) felújításáról

A Solymári Vállalkozók Egyesülete (SVE) nagy faluünnepet szervezett a felújított Disznó-forrásnál május 11-én, szombaton délután.
Posovszki Mártonnak, az SVE elnökének régi álma valósult meg a forrás és környékének felújítása, rendbehozatala kapcsán. Tervei szerint a község egy új kirándulóhellyel, látványossággal gazdagodik, és további elképzeléseikben szerepel, hogy a tisztáson egy kispályás futballpályát alakítanak ki.

A Solymár határában a Széles utca felől kialakított rövid ösvényen megközelíthető, egy kis tisztás ölében megbúvó forrás vizét elődeink korsókban (ún. Plutzékban) hordták a földekre, és oltották vele szomjukat.
A forrás felújításán, környezete rendbehozatalán nagyon sokat dolgoztak többek között az SVE tagsága és családtagjaik, a Solymári Nagycsaládosok Egyesületének tagjai és számos magánszemély, akik önzetlenül segítették munkánkat. Számos kisebb-nagyobb felajánlás is érkezett (virágok, padok, gépi és kézi földmunka, stb.). Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a segítőknek: Bozsik Építőipari Bt., Breier Zoltán, Dalos Ádám, Gajdár Ferenc, Gárden 2000 Kft., Grand-Ács Kft., Horváth Tibor, Kővári Krizantém Kft., Majtényi Miklós, Mészáros Ferenc, Milbich Márton, Solymári Nagycsaládosok Egyesülete, Oláh Tibor, Posovszki Márton (szódás), Posovszki Ákos, Posovszki Norbert, Profil-mix Kft., Solymár Nagyközség Önkormányzata, Solymári Polgárőr Egyesület, Solymári Településüzemeltetési Kft., Wenczl Mihály.

Sajnos az idők folyamán szinte szemétlerakóvá vált a terület, ezért több köbméter szeméttől kellett megszabadítani a patak medrét és környékét, a tisztást és az út menti árkot. A közreműködők terepet rendeztek, növényeket ültettek, padokat állítottak, kulékaviccsal bélelték ki a forrás medrét, stb. Nagy összefogás volt, a közös ügyért! Öröm ez, mert egyre ritkább az ilyesmi.

A felújítást és a forráshoz kilátogatok megvendégelését a SVE sikeres és eredményes májusfa-állítási rendezvénye tette lehetővé.
A szombat délelőtti eső sem riasztotta vissza a szervezőket, és szerencsére délre már az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt. A buli jól sikerült, a forrás és környéke nagyon szép lett.
Majd kétszáz vendég látogatott ki az eseményre, akiket sikerült étellel és itallal vendégül látni. A családias hangulatú délutánon két hatalmas üstben főtt a kétfajta gulyás. Még az utolsó vendégnek is jutott belőle, úgy, hogy mind a két kondér teljesen kiürült. A jó hangulatról a Schaumarer Musikanten Zenekar gondoskodott, és ahhoz többek között a három hordó sör is hozzájárult.

Reményeink szerint a rendezvény által sokan megismerték, és terjesztik majd Solymár új kirándulóhelyének hírét, vigyáznak rá, és óvják a forrást és környezetét, hogy sokáig ilyen szép maradjon. A Solymári Vállalkozók Egyesületén nem múlik, mert igyekeznek majd rendben tartani, és további terveiket megvalósítani.
Ez az összefogás, ami a forrás rendbetétele kapcsán megindult, szép példája annak, hogyan tudjuk megőrizni környezetünk értékeit.

Solymári Vállalkozók Egyesülete


2) Önkormányzati virágosztás

Az idei évben immár harmadik alkalommal rendezte meg Solymár Nagyközség Önkormányzata a "Virágos Solymárért" programon belül a lakossági virágosztást. Közel hétszázan vettek át egynyári növényeket április 27-én, a virágosztási akción, melynek keretében mintegy 5 500 növény került kiosztásra. Az akció közel 600 000 forintos költségének döntő részét a községi önkormányzat állta, a szervezést pedig Szeghy Krisztina képviselő, környezetgazdálkodási tanácsnok végezte, a Nagycsaládosok Solymári Egyesülete, valamint a Solymári Környezetvédők Egyesülete tagjainak segítségével. Minden egyes család 5 darab egynyári növényt vihetett haza, a megmaradt növényeket pedig az önkormányzati intézmények kapták. A szervezők ezúton kívánnak köszönetet mondani a lebonyolításban való közreműködésért a fentieken kívül a Solymári Polgárőr és Tűzoltó Egyesületnek, valamint Antoni Béla közterület-felügyelőnek is.

thymus2013-01-28


Sziasztok!

Megtartottuk az idei év első találkozóját. Köszöntöttünk új tagcsaládokat is, nagyon jó volt újakat látni.

1) Köszöntöttük az új tagokat, kicsit bemutatkoztunk.

2) 2012-es évről beszéltem pár mondatot és ígértem a beszámolót, itt küldöm.

3) 2013-as éves terv elkészült, részletei a mellékletben, hozzászólásokat és elfogadásotokat kérem szépen!

4) Tornáról volt szó, hogy hétfőn-szerdán tartja Zsuzsa a műv. házban gyermekekkel együtt látogatható 300,-ft-ért. Márciustól változásokat terveznek. Reni is szeretne tornát tartani, ennek a feltételei is hasonlóak, a pontos kivitelezés és a torna fajtája megbeszélés alatt áll. Később ismertetjük a végleges megoldást.

5) Szeretnénk találni Solymáron olyan üresen álló ingatlant, amit a tulajdonos a rendelkezésünkre bocsát karbantartás fejében, és akkor ott tarthatnánk az összejöveteleinket és sok minden programot tudnánk szervezni oda. (Kézműves foglalkozás, főző tanfolyam, összejövetelek, barátoknak átmeneti szállás és sok minden összejöhet. Itt lehetne megvalósítani a csere-bere programunkat és sorolhatnám, de még csak álom a ház).

6) Bevezetésre kerül az egyesületen belül egy önkéntes kártya. Aminek a lényege, hogy minden tagcsaládnak éves szinten 10 óra önkéntes munkát kell vállalni az egyesület működése érdekében. Ez több egyesületnél nagyon jól működik. Decemberi hónapban a rengeteg adomány gyűjtése és osztása majd a sok program ébresztett rá minket, hogy mindig azokat az embereket látjuk mindenhol. Ez a 10 órás munkába minden belefér, a székpakolástól a kézműves foglalkozásig, a tornatartástól a szórólapok kihordásáig és a szendvics kenéséig. Így már nem is olyan sok, hisz eddig is csináltuk, csak szeretnénk mindenkit egy kicsit megmozgatni, hogy a közösségünk sokkal élőbbé válhasson.

7) A februári találkozónk témája a farsang. Abban maradtunk, hogy beöltözős akár műsoros estét tartunk. Erre lehet már most készülni. A pontos időpont hamarosan, hogy minél többen legyünk.

8) Zwickl Zsuzsáék (7 gyermekeseké válók), decemberben igéretett tettünk, hogy hosszabb távon segítjük őket, nemcsak a kezdeti időszakban. Akkor is már felmerült, most aktuálissá vált, hogy 1-1 hétvégére 1-1 család vállalja, hogy meleg étellel kedveskedik nekik. Aki szeretne ehhez a kezdeményezéshez csatlakozni, az Helmle Katához fordulhat. Ő az, aki ezt összehangolja, hogy ki mikor és mit visz. Az ő elérhetősége helmlekata@t-online.hu. Ide várja a jelentkezőket. Mindenkinek köszönöm előre is, aki segít nekik.

9) Az éves tervben februárra szerepel egy Skanzeni kirándulás, amit átraktunk márciusra. Helyette, ha az idő is úgy akarja közös szánkózásra hívunk, de erről majd épp aktuális értesültök mikor és hol.

10) Ha bárki tud valami jó programot, vagy épp indul valahová és lehet hozzá csatlakozni, az ossza meg itt, legyünk többször együtt, értesüljünk a jó lehetőségekről.

11) Bátran írjátok meg nekünk, ha valamiben segítséget szeretnétek kérni, valamire szükségetek van, ha tudunk, segítünk, de ne azt várjátok el, hogy mi oldjuk meg a konkrét problémákat. Sokszor kapunk felajánlásokat bútor és más dolgokat, gyerek ruhákat, játékokat és minden más kéréseteket szívesen megosztjuk, vagy a lehetőséget továbbítjuk. Akinek feleslegessé vált dolga van, ami másnak még használható az ossza meg és akinek szüksége van valamire az is, sok dolog került már így gazdára, segítsük egymást közösen.

12) 2012-es év elszámolása röviden:
Bevétel
Önkormányzattól nyertünk 2 pályázatot, a nyári táborra és karácsonyra, az adományok fuvar költségére. Összesen 350. 000,- Ft-ot.
Tagdíjak: 98.700,- Ft
Egyéb bevételek: 15.5367,- Ft
Összesen: 60.4067,- Ft

Kiadások
tábor: 20.0000,-
fuvar: 55.000,-
kártyák: 28.700,-
terembér: 55.000,-
nyomtatvány: 18.500,-
gyermeknap: 80.000,-
mikulás: 42.000,-
karácsony: 119.228,-

Maradt: 5.639,-Ft.

13. Nyári táborunkat nagy valószínűséggel idén Kemencére tervezzük július 8-tól vagy 15-től. A jövő héten egyeztetjük a feltételeket, árakat és utána küldjük a pontos információkat. Szívesen fogadunk más lehetőségről is tájékoztatást. Hátha máshol jobb feltételeket kapunk. Februári hónapban viszont le kell foglalnunk a szállást, hogy mások ne vigyék el ebben az időpontban. Mindenkit kérek, hogy gondolkozzon el azon, hogy hányan szeretnének jönni.

A tavalyi évben a felnőtteknek 15 ezer a gyerekeknek 12 ezer Ft volt, 3 év alatt ingyenes. Ebben benne volt a szállás, napi 2x meleg étkezés, programok. Idén is ilyen áron szeretnénk kihozni a tábort, ehhez persze szükségünk van támogatókra is (pl.: önkormányzat, 1% és bármi más lehetőség.)

14. 1%-ot idén már kaphatunk, ennek az adatai fenn vannak a honlapon. Egyébként is nézzétek, terveink szerint egyre több minden lesz fenn rajta. Viszont a szerkesztéséhez keresünk valakit, aki szívesen felteszi az információkat.

Hát kicsit hosszúra sikerült levelem, ezekről volt szó nagyrészt a találkozón, aztán beszélgettünk egy kicsit. Közben a gyerekek játszottak, ettek-ittak. Mi jól éreztük magunkat, remélem a következő találkozón többen leszünk és egy nagyot mulatunk a farsangon.

Üdvözlettel,

Erika

  2012-12-16

Nagy sikerrel rendeztük meg idén is az adventi napunkat. Főbb programjaink egy színdarab, kézműves foglalkozás és a gyermekek megajándékozása volt.  
Köszönjük a solymári AUCHAN támogatását, amivel az ajándékokhoz és a kézműves foglalkozáshoz járultak hozzá, valamint a családoknak mindazokat a finomságokat, amit a büfében lehetett elfogyasztani!

001 002 003

004 007 009


2012-12-07

December elején gyerekek és szüleik együtt utazhattak a Mikulással a részükre indított mikulásvonaton.

 

A Mikulást elkísérték segítői a krampuszok is. Ők segédkeztek a beszállásnál, majd a gyerekek az ő társaságukban várták a Mikulás érkezését. Utazás közben énekléssel és beszélgetéssel töltötték az időt.

 

Képeket itt találsz: Mikulásvonat 2012

 2012 november
második hétvégéjén, Solymáron kiosztásra került 6 tonna Európai Uniós élelmiszer csomag a Nagycsaládosok Solymári Egyesületének szervezésében. Közel 1000 kihívásokkal küzdő solymári lakos jutott így támogatáshoz.

Köszönjük a Polgármesteri Hivatal és sok önkéntes segítségét ebben, de leginkább köszönjük Kovács Erika munkáját, aki főszervezőként, lebonyolítóként a "hátán vitte" az egész akciót! 
 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Asztali nézet